De VPRO maakt een documentaireserie over oud-leerlingen van voormalig premier Mark Rutte. Sinds 2008 geeft Mark Rutte maatschappijleer aan vmbo-, havo- en vwo-leerlingen op het Johan de Witt College in zijn thuisstad Den Haag, ook tijdens zijn premierschap.
In de driedelige serie 'Kinderen van Rutte' kijken de leerlingen terug op zijn lessen, op hun band met 'meester Mark' en vertellen zij hoe zij zich verder hebben ontwikkeld in de maatschappij.
Regisseur Roos van Ees bracht met researcher Karen Al een klas met oud-leerlingen van Mark Rutte bij elkaar. Onder leiding van maatschappijleerdocent Halil Karaaslan halen zij herinneringen op en gaan met elkaar in gesprek over de thema’s uit de maatschappijleerlessen die tijdens de kabinetten Rutte hun levens in kwamen. Wat mag de overheid van hen verwachten en wat verwachten zij terug als het gaat om kansengelijkheid, huisvesting, mantelzorg, studiefinanciering en polarisatie?
Tekst gaat door onder de foto.
Foto: VPRO.
Slechthorende kinderen
Oud-leerling Roksana kwam met haar moeder uit Polen op zoek naar een beter leven en werkt nu net als haar moeder in de tuinbouw, waar ze is opgeklommen naar de salesafdeling. Jhan geeft gymles aan dove en slechthorende kinderen, Ridwan probeert na een periode van dakloosheid een nieuwe start te maken en Anar zat als kind tien jaar in een asielzoekerscentrum en wil nu arts worden. De oud-leerlingen worden geportretteerd in de klas, maar de camera volgt hen ook in hun dagelijks leven.
De serie is 10, 11 en 12 maart te zien op NPO2 en NPO Start.